Duplicate content: wanneer het (g)een probleem is

Duplicate content: die term heb je vast al eens voorbij zien komen. Het is een veelbesproken onderwerp binnen de SEO-branche. Helaas bestaan er ook veel misvattingen over duplicate content, zoals de vrees voor een penalty (straf). Google gaf in 2008 al aan dat die vrees ongegrond is. Hieronder vertelt FRISK wanneer duplicate content een probleem wordt, en hoe je er op de juiste manier mee omgaat.

 

Even kort: wat is duplicate content?

Duplicate content houdt in dat er twee of meer pagina’s zijn met dezelfde inhoud. Er zijn twee vormen: interne duplicate content en externe duplicate content. Bij interne duplicate content heb je op je eigen website meerdere pagina’s met dezelfde inhoud.

Bij externe duplicate content beschikken twee aparte websites over dezelfde inhoud. Hieronder behandelt FRISK beide versies.

 

Verschillende plaatsnamen met dezelfde tekst

Dit is een van de meest voorkomende vormen van duplicate content. Je ziet het vooral bij lokale bedrijven. Ze willen dan niet alleen op de eigen plaatsnaam gevonden worden, maar ook op de plaatsen in de regio.

Voorbeeld:

Stel, je hebt een mooie trouwlocatie in Amersfoort. Dan wil je natuurlijk vindbaar zijn op zoekopdrachten zoals “trouwlocatie amersfoort”. Maar er zitten ook nog een hoop plaatsen om Amersfoort heen, en die zijn misschien ook wel interessant voor de eigenaar van de trouwlocatie.

Dit kan ook interessant zijn voor mensen die op zoek zijn naar een trouwlocatie in, bijvoorbeeld, Baarn. Want in slechts 20 minuten rijden zit je al in Amersfoort.

Vervolgens wordt er één tekst geschreven die gebruikt wordt voor alle omliggende plaatsen: Baarn, Soest, Leusden, Nijkerk en Hoevelaken. Er staan nu vijf verschillende pagina’s op de website, waarvan alleen de plaatsnaam verschilt. Voor de rest zijn ze helemaal hetzelfde.

Een duidelijk geval van duplicate content.

 

Is het een probleem?

Nu wordt het een beetje tegenstrijdig. Tien jaar geleden zei Google al dat het tegen hun richtlijnen is. Dat je het zo niet moet aanpakken. Maar tot op de dag van vandaag werkt het gewoon heel goed. Totdat het niet meer werkt. Niemand weet wanneer het zover is, en of het ooit zover komt.

Het grote voordeel van deze aanpak, is dat de pagina’s onderling niet met elkaar concurreren. Heb je twee dezelfde pagina’s die zich op exact dezelfde zoektermen richten? Dan moet Google zien te bepalen welke van de twee pagina’s getoond moet worden. In de meeste gevallen zal Google besluiten om ze beide niet te tonen.

Met deze aanpak heb je daar geen last van. Want elke pagina richt zich op een andere zoekterm (de plaatsnaam). Google hoeft dus niet uit te zoeken welke pagina wel en niet weergegeven moet worden.

 

Hoe moet ik het aanpakken?

FRISK adviseert je om op safe te spelen. Dus ga je hiermee aan de slag? Stel jezelf dan eerst de vraag of deze aanpak in het belang van je doelgroep is.

In het bovenstaande voorbeeld is dat het geval. Want iemand die zoekt naar een trouwlocatie in Baarn, denkt misschien helemaal niet aan de mogelijkheid van een trouwlocatie in Amersfoort. En iedereen is toch bereid om 20 minuten verder te rijden voor die ene dag?

Ga ook niet helemaal los. Beperkt je tot een klein aantal plaatsen die echt passen bij je bedrijf. Maak geen honderden kopieën van dezelfde tekst.

Breng daarnaast kleine wijzigingen aan op de pagina’s. Enkele voorbeelden ter inspiratie:

  • Toon bij elke plaats andere reviews. Bijvoorbeeld van klanten die ook echt in die plaats wonen. Benoem dan ook de plaatsnaam bij de review
  • Gebruik bij elke plaats andere foto’s. Bijvoorbeeld foto’s met een bekende straat of een bekend gebouw op de achtergrond
  • Geef een routebeschrijving vanaf de plaats naar je bedrijf
  • Benoem een aantal bekende straten of wijken
  • Geef informatie over je dienst die specifiek is voor een bepaalde plaats. Verhuur je bijvoorbeeld afvalcontainers voor mensen die hun huis verbouwen? Benoem dan bij elke plaats of klanten een vergunning nodig hebben en zo ja, hoe ze die aanvragen

Met de bovenstaande tips maak je je pagina’s gemakkelijk uniek, zonder dat je voor elke plaats een hele nieuwe tekst hoeft te schrijven.

 

Dezelfde tekst op verschillende websites

Deze vorm van duplicate content zie je vaak bij webshops. Maar ook bij bedrijven die onderdeel zijn van een franchise. Het overkoepelende bedrijf verzorgt de teksten, die overgenomen worden door de franchisenemers. Op zich ook wel te begrijpen, want de meeste ondernemers hebben geen tijd om alle teksten te herschrijven.

 

Is het een probleem?

Ja en nee.

Ja, als de teksten allemaal gericht zijn op dezelfde zoekopdracht.

De kans is groot dat de pagina’s niet of niet goed scoren in Google. Het kan ook gebeuren dat slechts één van die pagina’s goed scoort. Deze wordt dan gezien als de ‘originele’ variant, en de overige worden bestempeld als kopieën. 

In theorie wordt de eerst gepubliceerde pagina in Google weergegeven. Maar dat is de theorie. In de praktijk gebeurt het vaak genoeg dat een van de kopieën als origineel wordt bestempeld.

Nee, als de teksten allemaal gericht zijn op een andere zoekopdracht.

Bijvoorbeeld wanneer het om lokale ondernemers gaat. Iemand met een winkel of showroom in Zwolle, concurreert dan niet met de franchisenemer in Tilburg. Bij een zoekopdracht naar “[product] in zwolle”, is het duidelijk dat Google de pagina over Zwolle moet weergeven, en niet de pagina over Tilburg.

 

Hoe moet ik het aanpakken?

Als de teksten gericht zijn op exact dezelfde zoektermen, dan is er maar een oplossing en dat is herschrijven. Gebruik de aangeleverde tekst ter inspiratie, en geef er je eigen draai aan.

Als de teksten locatiegebonden zijn, gebruik dan ook de locatie in de tekst. Geef de pagina bijvoorbeeld als titel “[dienst/product] in [plaatsnaam]. Bijvoorbeeld: “Mazda-dealer in Zutphen”.

Verder is het goed om door middel van kleine wijzigingen, je pagina uniek te maken. Eigenlijk net zoals hierboven al besproken is. Al zijn de tips toch iets anders:

  • Voeg een stukje “Over ons” toe aan de pagina
  • Laat reviews zien die specifiek over jouw locatie gaan
  • Benoem je adres en je contactgegevens in de tekst
  • Laat usp’s zien die alleen voor jou gelden

Met deze aanpassingen zorg je ervoor dat elke pagina van toegevoegde waarde is voor je bezoekers.

 

En nu in de praktijk

Heb je twijfels over duplicate content op jouw website? Of vraag je je af hoe je de bovenstaande strategie succesvol inzet voor jouw bedrijf? Dat is precies wat FRISK Agency doet. FRISK vertelt je precies hoe je alles uit de vindbaarheid van je website haalt.

Benieuwd naar onze ideeën? Neem contact op voor een kennismaking.

Regelmatig praktische tips en cases ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en FRISK stuurt je regelmatig interessante cases en praktische tips op het gebied van SEO, advertising en leadgeneratie.