Interview met Carina Snippe: De evolutie van AI in contentcreatie

Ieder jaar streven een aantal innovatieve marketingorganisaties naar de SAN New Kids On The Block-titel. Een prijs voor jonge agencies die zich innovatief onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Zo komen ze op de radar van grotere adverteerders. Nathalie zit al een aantal jaren in de vakjury waar zij deze parel (Aigency Amsterdam) heeft leren kennen. Inmiddels zijn alle juryrondes achter de rug en behoort Aigency tot de laatste drie kanshebbers.

AI valt niet meer weg te denken in onze business en ook in automotive branche biedt dit veel kansen. Aigency wist de pers te behalen met de eerste 100% AI-gegenereerde automotive commercial. We kunnen de kans natuurlijk niet laten liggen om jullie als een van de eersten een vergaand kijkje in de keuken van dit nieuwe mooie bureau te geven.

Hallo Carina, inmiddels kennen we elkaar al wat beter, maar kun je onze lezers wat meer vertellen over Aigency Amsterdam? Wat maakt jullie zo onderscheidend en vooruitstrevend?

Wat superleuk dat ik voor de automotive branche de kans krijg om meer te vertellen over waar we mee bezig zijn, maar ook welke kansen dat biedt voor deze industrie. Aigency Amsterdam is een jong bedrijf, opgericht in september vorig jaar. We zijn een AI-first Agency dat zich specialiseert in het leveren van door AI gegenereerde creatieve oplossingen. Toen we begonnen, richtten we ons voornamelijk op AI-fotografie, met name voor reclamebureaus en klanten. Het idee was om beelden te produceren die niet van traditioneel geproduceerde foto’s te onderscheiden waren, maar dan met behulp van AI. Later zijn we ook video en audio gaan aanbieden, omdat de ontwikkelingen op AI-gebied extreem snel gaan. Het is opmerkelijk hoe snel AI zich ontwikkelt. Binnen enkele maanden is het mogelijk om product placement en consistente karakters in beelden te plaatsen. Video en audio zitten inmiddels ook in ons aanbod.

Tijdens jouw presentatie aan de SAN noemde je de insight dat 90% van alle content in 2025 deels of geheel met AI gegenereerd wordt. Een opvallende boodschap. Hoe zie je de toekomst van contentcreatie en welke rol speelt Aigency Amsterdam hierin?

Ik snap dat deze insight is blijven hangen en de bron hiervoor is Nina Schick. Ik geloof absoluut dat AI een steeds grotere rol zal spelen in contentcreatie. Dit betekent dat Aigency Amsterdam goed gepositioneerd is om aan deze groeiende vraag naar door AI gegenereerde content te voldoen. We zien onszelf als pioniers op dit gebied en streven ernaar om voorop te blijven lopen in de ontwikkelingen op het gebied van AI-gestuurde creatie.

In welke sector zie jij de grootste kansen voor AI-generated content?

Niet geheel toevallig zie ik grote kansen voor AI-generated content in de automotive sector. De kosten voor het produceren van hoogwaardige commercials liggen daar vrij hoog. Een auto terug laten komen in de verschillende omgevingen, van berggebieden, tot de Sahara en in urban gebieden is een dure aangelegenheid. AI biedt een kans om deze kosten aanzienlijk te verlagen. Daarnaast zien we ook kansen in de dienstverlenende sector, omdat product placement hierin niet aan de orde is, gaat alle focus naar goede beelden in de juiste sfeersetting. Tevens zijn regionale of persoonlijke adaptaties eenvoudig door te voeren, waardoor het lokale gevoel nog beter gecreëerd kan worden. Je startpunt is een campagnebeeld en je prompt de lokale kenmerken.

Hebben jullie A/B-testen uitgevoerd bij campagnes waarin AI-generated content wordt getest tegen human generated content?

Op dit moment hebben we nog geen A/B-testen uitgevoerd, maar uit onze ervaring blijkt dat het veel klanten niet zoveel uitmaakt zolang het er maar authentiek en fotorealistisch uitziet. We hebben gemerkt dat de kwaliteit van de AI-generated content vaak gelijkwaardig is aan of zelfs beter wordt beoordeeld dan menselijk gegenereerde content. Een mooi onderzoek van een ander kan ik je wel aanraden: Onderzoek

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om een automotive video als voorbeeldcase te ontwikkelen? En welke kansen zien jullie specifiek voor de automotive industrie op het gebied van AI-generated content?

We wilden aantonen dat het mogelijk is om een nieuw product nauwkeurig en consistent in een AI-omgeving te integreren. Dit omdat dit significante voordelen biedt voor marketeers die een nieuw product willen lanceren. Een auto, in dit geval een Polestar 3, was een ideaal testproduct gezien de hoge kosten die normaal met autocommercials gepaard gaan. Het gebruik van AI kan deze kosten met wel 90% verminderen.

AI-modellen zijn doorgaans niet getraind op nieuwe informatie, waardoor we niet direct een nauwkeurig beeld konden creëren. Om de auto betrouwbaar en consistent te representeren, hebben we een gespecialiseerd AI-model, een LoRa, getraind dat specifiek op dit model auto is afgestemd.

Uiteindelijk is het ons gelukt om als eerste een 100% AI-commercial met consistente product placement van een nieuw product te creëren (bekijk hem hier: https://vimeo.com/916747529). Om te laten zien wat de huidige technologie kan, hebben we er bewust voor gekozen om geen extra verbeteringen toe te passen zoals 3D of VFX-effecten. Het is dan wellicht nog niet perfect, het geeft wel een goed beeld van de mogelijkheden die generatieve AI nu en in de nabije toekomst kan bieden.

Een LoRa-model, dat klikt uitermate interessant. Wordt dit de nieuwe trend voor merken, het hebben van een eigen privé AI-model?

Ja, dat verwachten wij wel. Dit is vooral interessant voor de grotere bedrijven om hun eigen content te maken, want je traint zo’n model op basis van je eigen brand assets en brand identity, en je kunt er altijd naar teruggrijpen wanneer je nieuwe content wilt maken. Zie het als een basismodel waar je op door kunt prompten.

Foto Carina Snippe

 

Wat moeten importeurs of dealers overwegen als ze zich willen onderscheiden met behulp van AI-generated content?

Ik zou importeurs en dealers adviseren om te bekijken wat AI voor ze kan betekenen, als je AI op de juiste manier inzet kan je op een kostenefficiënte wijze hele impactvolle content maken. Dit betekent niet het reproduceren van wat ze al deden met traditionele methoden, maar het verkennen van nieuwe mogelijkheden die AI biedt. Dit zit vooral op het gebied van denken in mogelijkheden waar voorheen geen budget voor was of de productie te complex leek. Dus het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken.

Hoe integreren jullie diversiteit & inclusiviteit in de creatie van de uitingen?

Een hele relevante vraag! Het is namelijk een behoorlijke uitdaging om dit in AI-beelden te krijgen. Het integreren van diversiteit en inclusiviteit is een uitdaging bij het gebruik van AI-tools, omdat deze vaak vooringenomenheid bevatten die is ontstaan uit de input van het internet van de afgelopen decennia. We zijn ons bewust van dit probleem en proberen het tegen te gaan middels ‘prompting against the bias’. Dit betekent dat we bewust prompts selecteren die diversiteit en inclusiviteit bevorderen. Het is een complex proces en we investeren veel tijd om ervoor te zorgen dat onze AI-generated content zo inclusief mogelijk is. Met trots presenteren we je onze succescases en graag vraag ik hier ook aandacht voor het gevaar dat AI ons juist jaren kan teruggooien in het domein inclusiviteit en diversiteit. Een opvallende discrepantie waar nog weinig aandacht voor is.

 

Wat zijn de kosten voor AI-generated afbeeldingen en een commercial van 25 seconden?

Voor AI-generated afbeeldingen hanteren we een vast prijsmodel van € 1.000 voor een eenvoudige compositie, € 1.250 voor een gemiddelde compositie en € 1.500 voor een complexe compositie. Een auto in een omgeving zien wij als een eenvoudige compositie, zodra je daar extra opdrachten aan toevoegt zoals een persoon achter het stuur of een open kofferbak dan wordt het complexer. De startprijs voor een commercial van 25 seconden is ongeveer € 15.000.

Op dit moment zijn jullie marktleider, zeker in Nederland, maar ook wel internationaal. Hoe krijgen jullie dat in zo’n korte tijd voor elkaar?

Onze beelden zijn fotorealistisch en niet van echt te onderscheiden. Ons credo is ‘puur prompting’. Een goede prompt heeft respect voor het eigendom van een ander. Wij gebruiken absoluut geen materiaal of opdrachtformulering waar eigendom van een ander op zit. Momenteel is hier nog geen wetgeving voor, echter wij vinden dit niet ethisch en verwachten dat er in de toekomst nog zeker wetgeving voor gaat komen. Daar gaat gedoe van komen, en daar willen we onze klant voor beschermen.

Daarnaast is een van de grootste uitdagingen bij het gebruik van AI het behouden van controle over het eindresultaat. Onze 100% AI-specialisatie helpt daarbij. Bij Aigency Amsterdam werken we met ervaren prompt engineers die precies weten hoe ze de wensen en huisstijl van onze klanten kunnen integreren in de AI-generated content. We investeren veel in het trainen van deze engineers en zorgen ervoor dat ze de nodige expertise hebben om aan de verwachtingen van onze klanten te voldoen. We geloven dat dit een essentieel onderdeel is van ons werk, omdat AI-generated content naadloos moet aansluiten bij de merkidentiteit en huisstijl van onze klanten om effectief te zijn.

Maar wat ook helpt is dat we vanwege onze structuur en jonge leeftijd snel kunnen schakelen. Wij kunnen daardoor meekomen met de ontwikkelingen in generatieve AI, en zijn ze soms zelfs voor. Iets dat voor meer gevestigde bureaus lastiger is, zeker wanneer dit grotere corporates betreffen. We hebben onze structuur zo ingericht dat we wendbaar blijven, zo hopen we onze cutting edge te kunnen behouden.

Definities:

Prompt: Een prompt is de opdracht die je een generatieve AI-tool geeft. Dit kan een tekstuele opdracht zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook referentiebeelden betreffen. Op basis van deze opdracht genereert het diffusiemodel een beeld.

Diffusiemodel: AI-beelden worden niet gegenereerd op basis van een Large Language Model (LLM) maar op basis van een diffusiemodel dat is getraind op beelden. Voorbeelden van software tools op basis diffusiemodellen zijn Dall-e, Midjourney, Leonardo en Stable Diffusion.

Met dank aan Carina Snippe, Client Lead bij Aigency Amsterdam, voor haar inzichten en expertise.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? We gaan graag met je in gesprek.

Plan hier jouw gratis en vrijblijvend adviesgesprek in met FRISK Agency of neem contact met ons op.