Je moet nu overstappen op Analytics 4: waar hou je rekening mee?

Nog niet toegekomen aan het instellen van Analytics 4? Google heeft je dan een mailtje gestuurd dat zij het voor je gaan instellen de komende maanden, zodat je vanaf juli 2023 nog steeds je data kunt inzien.

Analytics 4 is wel anders dan de “oude” Analytics:

  • Je krijgt inzicht in gebeurtenissen in plaats van interacties;
  • Deze gebeurtenissen vormen een klantreis van 1 persoon via verschillende platformen (website, app) binnen een bepaalde tijd;
  • Door middel van Machine Learning vult Google eventuele gaten in data/klantgedrag op;
  • Het houdt rekening met de huidige privacywetgeving en anonimiseert gegevens voor je.

 

Superhandig natuurlijk. Maar met de standaard instellingen van Analytics 4 krijg je ook alleen inzicht in standaard gebeurtenissen. Omdat GA4 specifiek de klantreis rapporteert is het belangrijk om zelf goed inzicht te hebben in de reis van jouw klanten. Hoe vinden ze je en via welke paden schaffen ze iets bij jouw bedrijf aan? Als je dit goed in kaart hebt, kun je ook gebeurtenissen aanmaken in GA4 die je helpen je klantreis verder te optimaliseren. Welke onderwerpen of pagina’s op jouw site leveren meer klanten op dan anderen?

Heb je al Analytics 4? Dan is het handig om nog even naar de bewaringsinstellingen te kijken. Google stelt de bewaringstijd van gegevens standaard in op 2 maanden. Als je inzicht wilt krijgen over hoe jouw bedrijf in verschillende seizoenen, een jaar of zelfs meerdere jaren presteert, dan zijn die 2 maanden niet genoeg. Dit kun je aanpassen naar 14 maanden, zodat je van een langere periode ook data kunt inzien en gebruiken voor jouw marketingstrategieën.

Heb je de data van Universal Analytics al opgeslagen? Zo niet, zorg dan dat je dit zo snel mogelijk doet. Google bewaart de gegevens die je hier hebt verzameld tot 1 december, daarna wordt alles verwijderd. Zonde als je deze gegevens niet meer hebt! Je kunt deze jarenlange opgebouwde data dan niet meer gebruiken.

En nu in de praktijk

Analytics 4 is anders dan Universal Analytics en het instellen ervan kan best wat tijd kosten. Wil je dat liever niet? FRISK Agency helpt je graag met het instellen van een nieuw of bestaand Analytics 4 account waarmee jij vooruit kunt. Wil je meer inzicht in jouw klantreis? Ook daar helpt FRISK je mee.

Benieuwd naar onze ideeën? Neem contact op voor een kennismaking.