Waarom wil Meta zich niet aanpassen aan de Europese wetgeving?

Meta, het moederbedrijf van o.a. Facebook en Instagram, wordt keer op keer op de vingers getikt door het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) voor het niet navolgen van de Europese wetgeving rondom privacy. De meest recente boete die is opgelegd kwam als gevolg van het uitwisselen van persoonlijke gegevens van Europese gebruikers naar het moederbedrijf in de Verenigde Staten.

Vooralsnog trekt Meta zich hier weinig van aan, gaat in hoger beroep én dreigt zelfs uit Europa te vertrekken. Je zou toch denken dat dit voor hen nog meer miljoenen verlies in advertentiekosten zal betekenen. Waarom meet Meta zich zo’n grote broek aan?

Minder effectieve campagnes

Het verbod betekent dat het moeilijker wordt voor adverteerders om precies te targeten. Doelgroepen worden algemener en het aantal waardevolle conversies zal lager zijn. Effectief potentiële klanten bereiken met relevante informatie wordt dus lastiger. Een duidelijke consequentie voor de Nederlandse adverteerder: minder effectieve campagnes voor dezelfde prijs.

Echter zien wij nog weinig weerstand van deze adverteerder hierop. Meest recente cijfers laten zien dat 57% van social advertising in Europa richting Meta gaat. Het wordt gezien als een wenselijk kanaal voor 30-plussers.

Gebruik first party data

We blijven doorgaan met first-party data (data verzameld door inschrijvingen van nieuwsbrieven of in klantensystemen) te uploaden en geanonimiseerd in te zetten om zo klanten te retargeten en lookalike groepen te maken binnen Meta. Zonder ons te druk te maken dat Meta zijn werkwijze niet aanpast zoals Google dat doet. Google doet continu z’n best om ons te laten weten hoezeer ze met privacy bezig zijn: het anonimiseren van data en afgelopen week lazen we het bericht dat ze vanaf begin 2024 gaan starten met het uitschakelen van third party cookies waardoor retargeten op deze groep niet meer mogelijk is.

Druk vanuit de markt

Wanneer komt Meta in beweging? En moet de adverteerder niet meer van zich laten horen?
Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we zoveel blijven betalen, we zelf data aanleveren zonder een goed beeld te hebben of dat conform de wetgeving goed wordt gebruikt en we accepteren dat Meta zich niet bereid toont mee te ontwikkelen.

Waarom komt Google met een Privacy Sandbox en Meta niet? Het zou voor Meta zelfs makkelijker moeten zijn, omdat zij meer persoonsgegevens hebben die ze kunnen anonimiseren.

Een beetje druk vanuit de markt richting Meta zou dus niet verkeerd zijn. FRISK blijft in elk geval waakzaam dat iedere euro van onze adverteerder efficiënt besteed blijft.

Regelmatig praktische tips en cases ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en FRISK stuurt je regelmatig interessante cases en praktische tips op het gebied van social advertising.