SEO congres

Verslag SEO-congres Digital Olympus Live

De High Tech Campus in Eindhoven was op 31 mei het decor voor Digital Olympus Live. Een SEO-congres met internationale sprekers zoals Aleyda Solís en Kevin Indig. Onze collega Robert was erbij en vertelt hieronder welke kennis hij mee naar huis nam.

 

De intentie achter de intentie

Wanneer iemand zoekt naar iets als “hoe formuleer je een missie”, dan wil je resultaten in Google zien met tips en voorbeelden. Dat past helemaal bij de intentie achter deze zoekopdracht. Maar laten we eens een stap verder gaan. Want er zit nog een intentie achter deze intentie, namelijk: de zoeker wil de missie van zijn of haar bedrijf uitwerken.

Dus wat is er nog beter dan een artikel met tips en voorbeelden? Een generator die, nadat je enkele velden hebt ingevuld, een missie voor je bedrijf formuleert. Dat is pas echt snappen wat de intentie achter een zoekopdracht is. 

Bedenk dus niet alleen wat de intentie achter de zoekopdracht is, maar bedenk wat het uiteindelijke doel is van de zoeker.

 

Minder pagina’s, meer bezoekers?

Je zou zeggen dat meer pagina’s betekent dat je meer bezoekers genereert. Als je het op de juiste manier aanpakt, dan klopt dat. Maar het kan ook helemaal de andere kant op schieten. Kevin Indig liet een aantal interessante voorbeelden zien van sites die een enorme stijging in het aantal organische bezoekers genereerden, vlak nadat ze enorme hoeveelheden pagina’s hadden verwijderd. Het ging om pagina’s van slechte kwaliteit.

De blauwe lijn toont het aantal pagina’s. De witte lijn het aantal organische bezoekers. Bron: Growth Memo.

Kijk daarom eens kritisch naar de pagina’s op je website. Een mooi moment is bijvoorbeeld wanneer je overgaat naar een nieuwe site. Kijk ook naar pagina’s die automatisch gegenereerd zijn. Bijvoorbeeld doordat elke klantreview (van één zin) een eigen url/pagina krijgt. Heb je 800 reviews verzameld, dan heb je dus ook 800 pagina’s met bijna geen inhoud.

Heb je een overzicht van lage kwaliteit pagina’s, verwijder deze dan en redirect de url naar een andere (meest relevante) pagina. Zijn de pagina’s wel belangrijk voor je bezoekers of voor de werking van je website? Sluit ze dan uit voor Google.

 

Stijging verkoop Vans door Squid Game

Na het succes van de serie Squid Game, kwam Netflix met een spin-off van de serie: een realityshow. Opvallend detail is de kleding van de deelnemers: een groen trainingspak met witte sneakers van Vans. Lekker belangrijk zou je zeggen, maar de verkopen van deze witte Vans-sneakers is toegenomen met 7800% (ja echt). Er was zelfs een wereldwijde stijging van 97% in het aantal Google-gebruikers dat zocht op “basic white shoes”.

Ander voorbeeld: het Britse warenhuis John Lewis pakt elk jaar rond kerst uit met een spectaculaire TV-commercial. Enkele jaren geleden strikten ze Elton John voor de commercial, die je achter een piano ziet zitten. Zodra de commercial op TV te zien was, schoot het aantal zoekopdrachten rondom piano’s omhoog. Iedereen moest ineens een piano hebben. Helaas voor het warenhuis verkochten ze zelf geen piano’s, maar ik weet zeker dat pianoverkopers ze heel dankbaar waren.

Wat we hiervan kunnen leren? Dat je met SEO heel goed in kan spelen op trends. Want als je witte sneakers verkoopt, dan wil je natuurlijk profiteren van de hype rondom Squid Game. En als je piano’s verkoopt, dan wil je profiteren van deze TV-commercial.

Dit doe je bijvoorbeeld door Google Trends in de gaten te houden, of sociale media zoals TikTok, de kraamkamer van de trends.

Het begrip “airport outfit” is nog zo’n mooi voorbeeld. Dat is blijkbaar echt een ding. Verkoop je kleding die geschikt is als airport outfit? Maak een productcategorie aan en optimaliseer deze rondom deze zoekopdracht.

 

Ben jij wel degene die antwoord moet geven?

Het mooie van Google is dat ze (meestal) heel goed weten welke informatie ze hun gebruikers voor moeten schotelen. Niet zo gek ook, want ze houden precies bij naar welke sites jij doorklikt in de zoekresultaten, én hoelang je vervolgens op die site blijft. Met andere woorden: klikt iedereen direct weer op het knopje Terug om weer op de zoekresultaten uit te komen, dan voldoet je site blijkbaar niet aan de intentie. Resultaat: je komt lager in de zoekresultaten te staan.

Laten we dit eens concreet maken met de zoekopdracht “beste wellness hotel nederland”. Voor elk wellness hotel een interessante zoekopdracht. Maar kijken we naar de resultaten, dan worden die gedomineerd door boekingssites en reisblogs. Pas op de 11e plek zien we de website van een wellnessresort naar voren komen (met een nieuwsbericht waarin ze vertellen dat ze verkozen zijn tot beste wellnessresort van Nederland).

Logisch ook, want elk wellness hotel kan zeggen dat ze de beste zijn. Daar heb je als Google-gebruiker niet zoveel aan.

De kans dat je met je hotelwebsite bovenaan komt te staan, is bijzonder klein. Moet je daar dan wel je tijd en energie in steken? Wat mij betreft niet. Ik zou eerder kiezen voor een samenwerking met een van de sites die wél bovenaan in Google staan. Neem bijvoorbeeld contact op met een reisblog om te kijken of jouw hotel ook benoemd kan worden in het artikel.

“If you can’t beat them, join them.”

 

Google’s AI Overviews

In steeds meer landen rolt Google hun AI Overviews uit. Met AI Overviews geeft Google een AI-gegenereerd antwoord op jouw zoekopdracht, boven de traditionele zoekresultaten. Een interessante ontwikkeling, want wat gaat dat betekenen voor het aantal bezoekers naar je website?

Er zijn een aantal zaken om in je achterhoofd te houden als het over AI Overviews gaat:

  1. AI Overviews vervangen niet de traditionele zoekresultaten. Het is een toevoeging.
  2. AI Overviews verzamelen informatie van verschillende sites en vatten dit samen. Het kan dus maar zo dat je site nu ineens in een AI Overview wordt genoemd, terwijl je daarvoor onderaan de pagina stond.
  3. AI Overviews worden niet bij alle zoekopdrachten weergegeven.
  4. AI Overviews zijn (nog) erg onbetrouwbaar. Zo adviseerde Google iemand om elke dag een kleine steen te eten, omdat die een grote hoeveelheid mineralen en vitaminen zou bevatten.
  5. Niet iedereen zit te wachten op de AI Overviews.

Hoe vergroot je de kans om in de AI Overviews weergegeven te worden? Onder andere door menselijke taal te gebruiken in je teksten. Door informatie op een visuele en overzichtelijke manier weer te geven. Maar dat zijn eigenlijk geen nieuwe adviezen. Het wordt wel nóg belangrijker om vanuit de bezoeker te denken.

Denk dus niet: “we willen aan de slag met SEO, dus laten we kijken waar naar gezocht wordt”. In plaats daarvan ga je eerst bedenken welke informatie relevant is voor je doelgroep. En van daaruit ga je kijken welke kanalen daarvoor geschikt zijn (SEO, SEA, socials, video’s). Want AI Overviews geven niet alleen tekst weer, maar verwijzen ook naar onder andere afbeeldingen en video’s.

Uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over AI Overviews. Dat gaan we zeker doen als de AI Overviews ook in Nederland getoond worden.

Wordt vervolgd dus.

Zie je ook door de bomen het bos niet meer? Logisch. Het SEO-landschap verandert in rap tempo. Heb je behoefte aan advies voor jouw bedrijf?

Plan hier jouw gratis en vrijblijvend adviesgesprek in met FRISK Agency of neem contact met ons op.